Vijesti  

10.10.2024.
Sastanak sa NJ.E. G-đom Dawn McKen, britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori 

30.09.2024.
Sastanak sa NJ.E. G-dinom Johanom Satlerom, Ambasadorom EU u Crnoj Gori 

26.09.2024.
Izlaganje predsjednice Snežane Armenko na Međunarodnom naučnom skupu: Nova platforma Crne Gore za Evropsku Uniju: 2024-2034 - odgovorna, digitalizovana i zelena 

09.07.2024.
Okrugli sto - Primjena standarda iz člana 5 EKLJP u praksi Ustavnog i redovnih sudova u Crnoj Gori 

08.07.2024.
Sastanak sa Lejlom Dervišagić, šeficom programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici 

25.06.2024.
Sastanak sa NJ.E. G-đa Dominique Waag, šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori 

13.06.2024.
Ustavni Sud Crne Gore i AIRE centar najavili stratešku saradnju za jačanje vladavine prava 

06.06.2024.
Sastanak sa NJ.E. G-đa Oana Cristina Popa, Amasadorkom EU u Crnoj Gori 

30.05.2024.
XIX kongres Konferencije evropskih ustavnih sudova (Kongres CECC-a) 

Međunarodna konferencija povodom obilježavanja 60 godina Ustavnog suda Republike Sjeverne Makedonije.
Primjena prakse Evropskog suda za ljudska prava u radu ustavnih sudova Podgorica, 28. i 29. mart 2024. godine.

06.03.2024.
Uloga ustavnih sudova u konkretizaciji zajedničkih vrijednosti koje ujedinjuju Evropu 

29.01.2024.
Otvaranja sudijske godine Evropskog suda za ljudska prava 26. januara 2024. godine u Strasbourg-u 

Regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu.
Regionalna konferencija “Zaštita prava na privatnost”.

11.06.2020

Druga video konferencija predsjednika ustavnih sudova regiona


U utorak, 9. juna, održan je sastanak predsjednika ustavnih sudova Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Slovenije i Republike Srbije putem online platforme, na inicijativu predsjedavajućeg sudije Ustavnog suda Crne Gore Desanke Lopičić i predsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatka Kneževića, a u organizaciji AIRE centra.

Ovo je drugi sastanak u nizu na kojem se razgovoralo o izazovima i iskustvima s kojima se susreću ovi sudovi tokom pandemije COVID-19, načinima organizacije rada sudova u svakoj od ovih zemalja i budućoj saradnji među sudovima. Na sastanku je dogovoreno da AIRE Centar organizuje skup za registrare i pravne savjetnike ustavnih sudova regiona u junu 2020, te da tema skupa bude sloboda kretanja u kontekstu COVID-19 krize i Evropske konvencije za ljudska prava. Predavači će biti cijenjeni eksperti za ovu oblast iz Evropskog suda za ljudska prava.

Povodom sastanka, Desanka Lopičić, predsjedavajući sudija Ustavnog suda Crne Gore, izjavila je: “Događaji izazvani virusom COVID-19, predstavljaju, u svakom pogledu krizu koja je zahtijevala snaženje saradnje između ustavnih sudova čija je primarna obaveza zaštita prava i sloboda građana. Ustavni sudovi, u okviru svojih nadležnosti, u predmetima povodom preduzetih mjera, tokom trajanja epidemije imaju važan zadatak da ocijene srazmjernost ograničenja prava i sloboda građana u odnosu na njihovo ustavno i konvencijsko pravo zaštita zdravlja.”

Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, dao je osvrt na novu praksu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vezano za slobodu kretanja u novonastalim okolnostima uzrokovanim COVID-19. Također je ukazao i na nove odluke odgovornih agencija kojima su postepeno, ali ipak znatno liberalizovane prethodno uvedene mjere. Predsjednik Knežević je naglasio da, bez obzira na mjere uvedene u kontekstu COVID-19 krize, Ustavni sud u svom radu nema zaostataka jer se rad od kuće odvijao se nesmanjenim kapacitetom zahvaljujuci digitalizaciji rada suda.


 



Council of Europe

Izrada ovog veb sajta finansirana je sredstvima zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope. Iznijeta mišljenja ni u kom slučaju se ne mogu smatrati zvaničnim stavom Evropske unije ili Savjeta Evrope.